ULUITOR! Cea mai mare navă de cercetare din lume a fost construită la Tulcea (FOTO)

La şantierul naval VARD din Tulcea a fost lansată la apă cea mai mare şi mai avansată navă de cercetare şi expediţie din lume care va fi exploatată de organizaţia REV Ocean, patronată de miliardarul norvegian Kjell Inge Røkke.

Vasul de peste 182 de metri poate ajunge la 30 de kilometri pe oră şi este echipat cu un sistem de navigaţie performant.

Imensul laborator de cercetare a plecat din Tulcea către Norvegia. REV Ocean va fi ca un portavion științific, plin de tot felul de ”arme” de studiu și „piloți”: vehicule submarine autonome, submarine operate de la distanță, drone de suprafață ori subacvatice, submarine cu echipaj, etc.

Cea mai mare navă de cercetare din lume a fost construită la Tulcea, Romania. Un oraș științific plutitor, nava de croazieră porneste catre Polul Nord. Va fi un oraș științific, cu aproape toate componentele care ne trebuie pentru astfel de studii multidisciplinare, o știință holistică a oceanului.

Nava, cu o lungime de 182 de metri lungime, 18 metri lățime și propulsie hibridă: electrică dar şi pe gaz natural lichefiat, este cel mai puţin poluantă navă de exploare dintre toate cele care au fost construite în ultimul secol a fost construită la Șantierul Naval „Vard“ din Tulcea, parte a Grupului „Fincantieri“.

Nava poate atinge o viteză de 15 noduri, adică de 15 mile marine pe oră și îndeplinește și standardul de a avea „clasă de gheață“, ceea ce înseamnă că are bordajul și instalațiile necesare pentru a fi utilizată și ca spărgător de gheață.

Aceasta va putea găzdui, în condiții de lux (comparativ cu alte nave științifice), 60 de oameni de știință și un echipaj de 30 de marinari.

REV va fi ca un portavion științific, dotat cu tot felul de arme de studiu: vehicule submarine autonome, submarine operate de la distanță, drone de suprafață ori subacvatice, submarine cu echipaj etc.

Va fi un oraș științific, cu aproape toate componentele care ne trebuie pentru astfel de studii multidisciplinare, o știință holistică a oceanului. Prima călătorie va fi, cel mai probabil, către zona arctică, dar vom lucra apoi pe tot globul – întreg oceanul va fi „terenul nostru de joacă” – căci este dotat cu tehnologii care ne permit să facem asta”, a declarat un reprezentatnt al finanțatorului.

Publicitate