O instanță a stabilit că nota finală, după contestație, nu poate fi mai mică decât cea primită inițial

Curtea de Apel Oradea a luat o decizie revoluționară în ceea ce privește examenul de Bacalaureat: notele obținute în urma contestațiilor nu pot fi mai mici decât cele inițiale. Hotărârea, emisă pe 23 aprilie 2024, nu este definitivă, dar reprezintă un precedent important în sistemul educațional românesc.

Avocatul orădean Mirel Ovidiu Alexandru a argumentat în instanță că posibilitatea reducerii notei finale în urma contestației contravine unui principiu fundamental al dreptului, acela al neagravării situației în propria cale de atac.

Publicația Bihor Online relatează că acest argument a fost acceptat de instanță, care a decis în favoarea unui tânăr din Oradea. Acesta primise inițial o notă de peste 9 la proba de Matematică a examenului de Bacalaureat din 2023, dar în urma contestației, nota i-a fost scăzută la 8,15.

Tânărul a acționat în judecată Ministerul Educației, Comisia Națională de Bacalaureat, Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, solicitând revenirea la nota inițială. Instanța a decis că tânărul trebuie să primească nota inițială și a obligat autoritățile competente să-i elibereze o nouă diplomă care să reflecte această notă.

De asemenea, Curtea de Apel Oradea a anulat parțial dispozițiile Ordinului nr. 5242/2022 al Ministerului Educației privind desfășurarea Bacalaureatului, în ceea ce privește posibilitatea scăderii notei inițiale în urma contestației. Aceleași prevederi se regăsesc și în Ordinul nr. 6156/2023, care reglementează examenul național de Bacalaureat pentru anul 2024.

Decizia Curții de Apel Oradea a fost deja contestată de Ministerul Educației și celelalte părți implicate, dosarul urmând să fie judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă hotărârea va fi menținută, aceasta ar putea fi invocată ca precedent în alte cazuri similare.

Avocatul Mirel Ovidiu Alexandru a criticat și prevederea din ordinul nr. 5242/2022, care impune candidaților să depună o declarație tipizată prin care sunt informați că nota lor poate scădea în urma contestației. Alexandru a susținut că această condiționare este impusă discreționar și încalcă principiul potrivit căruia apelantului nu i se poate crea o situație mai grea în propria cale de atac.

Această hotărâre ar putea aduce modificări semnificative în modul de desfășurare a contestațiilor la Bacalaureat, având potențialul de a proteja drepturile elevilor și de a asigura corectitudinea procesului de evaluare.

Publicitate