Lista bolilor și a ocupațiilor care sunt prioritate zero în vaccinarea anti-Covid-19

În următoarea perioadă se vor putea vaccina cei din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat care sunt meseriile vizate.

Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță la Digi24, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”, a mai precizat acesta.

Guvernul României a făcut precizări cu privire la populația cu risc, cuprinsă în etapa a II-a a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19.

Este inclusă populația la risc, reprezentată de:

a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

„În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:

– Diabet zaharat

– Obezitate

– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

– Afecțiuni cardiovasculare

– Afecțiuni renale

– Afecțiuni oncologice

– Afecțiuni pulmonare

– Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

– Afecțiuni hepatice moderate/severe

– Afecțiuni autoimune

– Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA”, se arată într-un comunicat de presă.

Publicitate