Guvernul ia în calcul introducerea unei taxe auto de poluare

Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR) a declarat că în România nu există în acest moment nicio taxă de poluare pentru emisiile de dioxid de carbon. 

Acesta spune că au existat mai multe încercări de a fi introdusă o astfel de taxă, sub diferite nume, taxă auto, taxă de poluare, însă au eşuat toate, din cauza neregulilor juridice.

Tanczos Barna: Dacă va exista o nouă taxă, va fi implementată în felul următor. Va fi discutată cu Comisia Europeană şi vom strânge toate know-how-urile (informaţiile) şi toate exemplele pozitive din Uniunea Europeană, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia de a avea o taxă ilegală.

În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă, sau din grupul de 24 unde se încearcă prin diverse să taxeze poluarea.”

Întrebat dacă va introduce această nouă taxă auto în acest an, ministrul Mediului a spus că va face o consultare publică, va analiza variantele din UE şi va lua decizia împreună cu societatea civilă, Guvernul şi ministerul Mediului.

Ministrul mediului a prezentat și variantele posibile de taxare: impozit local diferenţiat, rovignietă, emisiile stabilite de producătorul auto în funcţie de motor.

În trecut, românii au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (ianuarie 2007 – 30 iunie 2008), taxa pe poluare pentru autovehicule (1 iulie 2008 – 12 ianuarie 2012), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (13 ianuarie 2012 – 14 martie 2013) și timbrul de mediu pentru autovehicule (15 martie 2013 – 1 februarie 2017).

Timbrul de mediu a fost aplicat autoturismelor aduse din UE, la revânzarea mașinilor înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a plătit taxă, sau la reinmatricularea mașinilor pentru care taxa auto a fost recuperată în instanță.

România a înmatriculat 1,7 milioane de mașini în ultimii 3 ani. Mai puțin de un sfert sunt noi.

Publicitate