Experiment NASA: o româncă a trăit timp de un an de zile ca pe planeta Marte! – FOTO

Un experiment NASA revoluționar pentru pregătirea unei viitoare misiuni pe ”Planeta Roșie”.

Patru voluntari americani, printre care și o româncă, au finalizat recent un experiment unic, organizat de NASA, care a simulat condițiile de pe Marte. Aceștia au trăit 378 de zile izolați într-o capsulă de 170 de metri pătrați, într-o încercare de a pregăti o viitoare misiune pe „Planeta Roșie”.

Capsula, dotată cu dormitoare, o sală de sport, zone comune și o fermă verticală pentru cultivarea hranei, a fost amplasată într-o zonă umplută cu nisip roșu, imită peisajul marțian și permitea simulări de plimbări pe solul planetei Marte.

Printre cei patru membri ai echipajului NASA s-a numărat și Anca Șelariu, un microbiolog român care lucrează pentru US Navy. The Guardian i-a luat un interviu pentru a afla cum a fost experiența trăită în condițiile simulate ale planetei Marte.

Întrebată despre cum a fost să trăiască pe Marte timp de un an, Anca Șelariu a declarat că experiența a fost „absolut exaltantă”. Microbiologul din cadrul Marinei americane s-a întors pe Pământ la începutul acestei luni, împreună cu colegii ei exploratori, după ce au devenit primii oameni care au locuit pe Marte, chiar dacă într-o simulare.

Cei patru voluntari au trăit în Mars Dune Alpha, un habitat imprimat 3D la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston, construit pentru a reproduce condițiile de viață și provocările cu care se vor confrunta astronauții în viitoarele misiuni pe Marte.

Pentru Anca Șelariu, selecția în calitate de ofițer științific pentru o astfel de misiune revoluționară a meritat toate sacrificiile făcute. De la vacanțele ratate cu prietenii și familia până la lipsa posibilității de a ieși afară pentru o gură de aer proaspăt, Șelariu a subliniat importanța acestui experiment în pregătirea viitoarelor misiuni pe Marte.

„Oamenii vor ajunge pe Marte la un moment dat în viitor, iar oportunitatea de a participa în orice fel pentru a ajuta ca acest lucru să se întâmple este incomparabilă,” a spus ea. „A fost o onoare incredibilă și absolut antrenantă.”

Misiunea, cunoscută sub numele de Chapea 1 (Crew Health and Performance Exploration Analog), a avut aspecte similare cu filmul „The Martian”, unde personajul lui Matt Damon luptă pentru supraviețuire pe Marte. La fel ca în film, echipajul Chapea nu a avut zboruri de realimentare și a trebuit să cultive alimente, inclusiv roșii și salată, pentru a suplimenta mesele preambalate.

Pentru Șelariu, bucuria de a vedea și atinge ceva viu, verde, a fost de neprețuit. „Legătura mea cu Pământul și sentimentul profund de a fi un adevărat pământean le simți foarte adânc în suflet și înțelegi cu adevărat ce înseamnă asta și cât de incredibil de importantă este această legătură,” a spus ea.

Misiunea a inclus și teste periodice pentru a evalua reacțiile echipajului la situații de urgență și stres simulate, inclusiv sarcini de lucru intense, defecțiuni ale echipamentelor și limitări ale resurselor. Anca Șelariu a declarat că toate testele au fost trecute cu brio și că echipajul a fost incredibil de funcțional și coeziv.

„Întrebarea nu a fost neapărat dacă un om poate rezista izolării și închiderii, așa cum se va găsi pe Marte, ci mai degrabă ‘cum ne vom adapta?’,” a spus ea. „Am fost un echipaj incredibil de funcțional și foarte coeziv, și au existat multe momente pe care le-am prețuit împreună.”

Publicitate