Exemplu pentru alți primari: într-un oraș e interzis ca pompele funebre să-și expună marfa afară

2020 a fost pentru mulți un an în care moartea s-a auzit mai des ca niciodată la TV, în ziare, în conversațiile din familie sau între prieteni. Pentru unii, un subiect tabu, pentru alții, o obișnuință la locul de muncă.

În Alexandria, zeci de persoane își câștigă traiul din afaceri cu pompe funebre. Dar de un an, Consiliul Județean le-a interzis acestora să-și mai expună marfa în stradă, pentru că „era prea morbid și incomoda lumea care trecea pe stradă”.

Ziariștii de la Libertatea a fost în orașul din Teleorman să vadă dacă decizia a avut vreun efect asupra afacerilor funerare, dar și a clienților.

„Dacă am devenit sensibili peste noapte, de ce nu acoperim și cimitirele?”, se întreabă patronul unei firme de pompe funebre din Alexandria;

„Am fost chemați la primărie și-au spus că e mai frumos să nu mai fie expus afară. Că e ceva urât pentru oraș”, își amintește Paulina, 72 de ani.

O Hotărâre de Guvern din 2016 prevede ca spațiile comerciale de pompe funebre „să aibă o suprafață de minimum 30 mp, cu o zonă de primire a clienților și spațiu de prezentare a produselor”, dar fiecare Consiliu Local poate decide sub ce reguli se vor comercializa articolele funerare în oraș, așa cum au făcut cei din Alexandria.

La oraș, „vrem să uităm un pic de moarte; nu ne dorim să o vedem”, spune și antropologul Radu Umbreș. Dacă mergi la pas prin centrul Alexandriei, magazinele care vând sicrie și coroane sunt peste tot „precum ciupercile”, spune proprietara unei firme de pompe funebre, afacere pe care o are de peste 30 de ani.

De mai bine de un an, oamenii nu mai au voie să-și expună marfa în fața magazinului. Au fost obligați să pună autocolant pe ferestre, să nu se mai vadă înăuntru. Nu mai au voie nici să deseneze un sicriu sau o coroană pe geam, doar crucile mai sunt permise și câteva cuvinte. Coșciug, tron, sicriu.

Cei care nu mai vor afișarea morții la fiecare colț prin intermediul acestor magazine nu-și doresc închiderea lor, ci doar să nu le apară atunci când nu le caută, în drumul spre lucru, de la școală sau când ies la plimbare. Viața devine mai apăsătoare când ți se amintește constant că are termen de expirare.

Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ în orașul unde firmele de pompe funebre nu-și mai pot expune marfa afară: „Piața centrală era ca un fel de cimitir”

Publicitate