C J Neamţ trebuie să-i plătească 68.000 euro unei turiste care şi-a rupt piciorul într-o groapă din Durău!

Consiliul Județean Neamț ar putea fi obligat să plătească peste 68.000 de euro despăgubiri unei turiste care și-a rupt piciorul după ce a călcat într-o groapă pe un trotuar din stațiunea Durău, informează libertatea.ro.

În august 2021, Laurența C., în vârstă de 58 de ani, venise în stațiunea Durău din Neamț pentru a se bucura de aerul curat și de frumusețea naturii. Vacanța ei s-a terminat brusc la Unitatea de Primiri Urgențe din Piatra Neamț.

În dimineața zilei de 7 august 2021, în timp ce se plimba prin centrul stațiunii alături de nora și fiul ei, Laurența a fost distrasă de un zgomot venind din curtea unei pensiuni. După câțiva pași, a călcat în gol într-un canal betonat.

Canalul, destinat scurgerii apei de pe carosabil, avea o adâncime de 70 de centimetri și era acoperit cu dale de beton care formau trotuarul. Datorită greutății mașinilor care parcau pe trotuar, multe dintre aceste dale s-au rupt și au căzut în canal, creând o capcană periculoasă pentru pietoni.

Cazul Laurenței nu este unul singular. Tot mai mulți români se adresează instanțelor pentru a obține despăgubiri după ce s-au accidentat pe trotuare neîngrijite. Deși procesele sunt costisitoare și de lungă durată, sentințele favorabile demonstrează că justiția poate oferi compensații pentru neglijența autorităților locale.

Deși indolența autorităților va fi pedepsită de instanța de judecată prin despăgubirile cu pricina, nici Ioan Asaftei, actualul președinte CJ Neamț și nici Vasilică Harpa, cei care este deja ales, nu vor scoate niciun ban din propriul buzunar, ci instituția va plăti, din bani publici, adică din banii locuitorilor din județul Neamț, plătitori de taxe și impozite.

Potrivit Codului Civil, „cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare”.

În acest context, Tribunalul Neamț a hotărât că „fapta ilicită constă în omisiunea de a lua măsurile necesare pentru întreținerea corespunzătoare a drumului județean DJ155F, obligație care revenea Consiliului Județean Neamț, ca administrator al drumului”.

În urma procesului, judecătorul a decis că Laurența C. are jumătate din vină pentru producerea accidentului, considerând că aceasta a demonstrat o „lipsă de diligență în adaptarea mersului la condițiile efective de trafic, vizibile la momentul accidentării”.

Pe 5 martie anul acesta, Tribunalul Neamț a hotărât că pârâții, Consiliul Județean Neamț și UAT Județul Neamț, în solidar, trebuie să-i plătească Laurenței C. următoarele sume:

  • 30.000 de euro – daune morale,
  • 187.487 de lei – despăgubiri decurgând din încetarea raporturilor de muncă
  • 4.222 de lei – cheltuieli de judecată.

Atât Consiliul Județean Neamț, cât și Laurența C. au contestat decizia, dosarul ajungând la Curtea de Apel Bacău. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru septembrie 2024. Între timp, autoritățile locale au reparat trotuarul din stațiunea Durău.

 

Publicitate