Bolnavi decedați de infecții nosocomiale într-un spital nou, de campanie, inaugurat anul trecut

O investigație a jurnaliștilor Libertatea, scoate la iveală o situație extrem de gravă pentru sistemul medical: un spital de campanie, proaspăt inaugurat, este plin de germeni multirezistenți la antibiotice care au răpus deja 5 bolnavi.

Spitalele noi se doresc garanția curățeniei și siguranței pacienților. Sub același management și proceduri ca și la Spitalul Militar Central, în martie 2020 a fost ridicat, „pentru tratarea pacienților cu Covid cu cazuri ușoare și medii”, spitalul de campanie ROL 2 de la Otopeni.

În noiembrie, aici au murit cinci oameni, cu vârste între 58 și 84 de ani, colonizați cu mai mulți germeni multirezistenți la antibiotice.

Pe 21 decembrie 2020, Libertatea a publicat cazul unui bărbat de 49 de ani care a murit după ce se negativase la Covid și luase cinci infecții asociate actului medical.

Primul episod din noul an, Bacteristan 2021, a fost publicat pe 2 ianuarie 2021 și a expus cum 14 oameni s-au infectat cu nosocomiale în secția ATI 1 a Spitalului Militar Central, dintre care 12 decedaseră până la momentul tipăririi ziarului.

Astăzi, 4 ianuarie 2021, publicăm cazurile oamenilor bolnavi de Covid care au murit infectați cu germeni multirezistenți, luați în clinica militară nouă, montată în martie anului trecut pentru a crește capacitatea medicală și pentru a preveni infecțiile instalate de multă vreme în vechile secții ATI.

Noul campus medico-militar Covid al Spitalului Militar Central a fost amplasat în curtea Institutului de Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni și a fost inaugurat în prezența premierului Ludovic Orban și a președintelui Klaus Iohannis, pe 28 martie 2020.

Medicii militari au declarat pentru Libertatea, sub protecția confidențialității, că noua clinică ROL 2, care funcționează ca secția externă ATI/COVID a SMC, a ajuns să fie contaminată cu bacterii multirezistente la tratamentele cu antibiotice.

Ca și în celelalte cazuri, Libertatea a decis să anonimizeze documentele medicale, fiind informații confidențiale, dar care sunt de interes public.

Pacient 1 – decedat V.M.L. – 61 de ani – Proteus Mirabilis în aspirat bronșic prelevat pe 9 noiembrie – tratament cu Meronem. „Se decide inițierea antibioterapiei profilactice adoptate la profilul epidemiologic al secției”, scrie în epicriza pacientului. „Se declară EXITUS în data de 11 noiembrie 2020”

Pacient 2 – decedat 84 de ani – Pseudomonas Aeruginosa în aspirat bronșic prelevat pe 3 noiembrie – tratament cu Meronem. „Bronhopneumonie, sepsis nespecific. Se declară EXITUS în data de 14 noiembrie”, scrie în epicriza pacientului.

Pacient 3 – decedat 58 de ani – Acinetobacter Baumanii în aspiratul bronșic prelevat pe 3 noiembrie. „Bronhopneumonie nespecifică, se declară EXITUS în data de 13 noiembrie”, este scris în epicriza pacientului.

Pacient 4 – decedat 68 de ani – Acinetobacter Baumanii și Candida Albicans în aspiratul bronșic prelevat pe 9 noiembrie, Klebsiella Pneumonicae în hemocultura din 10 noiembrie. „Bronhopneunomie nespecifică”, diagnosticul din fișa medicală. Deces înregistrat pe 18 noiembrie.

Pacient 5 – decedat 71 de ani – Acinetobacter Baumanii în sonda de intubație și Pseudomonas Aeruginosa în hemocultură, ambele analize prelucrate pe 18 noiembrie. Pacienta a decedat 5 zile mai târziu.

Citeşte întreaga ştire: Cinci pacienți cu Covid au murit cu infecții nosocomiale în spitalul militar nou de campanie, inaugurat de Klaus Iohannis. Publicăm dosarele lor

 

Publicitate