Bill Gates spune că untul făcut în laborator, creat din dioxid de carbon, are același gust ca cel real

Cum ar fi să vă întindeți pe pâine un unt delicios, creat nu din lapte, ci direct din aer? Aceasta nu este o scenă dintr-un film SF, ci realitatea adusă de un start-up inovator.

Utilizând tehnologii biochimice avansate, compania produce grăsimi din dioxidul de carbon captat din aer și hidrogenul din apă, fără a necesita animale, plante sau terenuri agricole, informează publicația desprelume.ro.

Compania care conduce această revoluție alimentară se numește Savor și funcționează sub umbrela Orca Sciences, sprijinită financiar de miliardarul Bill Gates. Obiectivul principal este reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură, care contribuie cu până la 8,5% la emisiile globale.

Bill Gates a lăudat această tehnologie pe blogul său: „Procesul nu eliberează niciun gaz cu efect de seră, nu utilizează teren agricol și folosește doar o miime din apa necesară agriculturii tradiționale.”

Unul dintre cele mai noi produse ale companiei este untul, despre care Gates spune că are exact același gust ca untul tradițional. „Nu-mi venea să cred că nu mănânc unt adevărat,” a declarat Gates.

Tehnologia din spatele acestei inovații se bazează pe procese chimice care transformă dioxidul de carbon și hidrogenul în grăsimi identice molecular cu cele din animale și plante. Aceasta deschide calea pentru producerea nu doar de unt, ci și de alte grăsimi esențiale, precum cele din carne și uleiul de palmier, toate fără impact negativ asupra mediului.

Steven Davis, profesor la Universitatea din California – Irvine și autor principal al unui studiu publicat în Nature Sustainability, explică impactul acestei tehnologii: „Sinteza la scară largă a moleculelor comestibile prin mijloace chimice și biologice, fără materii prime agricole, este o posibilitate foarte reală. O astfel de «hrană fără fermă» ar putea evita cantități enorme de emisii care încălzesc clima, protejând în același timp terenurile biodiverse.”

O mare provocare rămâne rentabilitatea procesului, dar cercetătorii sunt optimiști că extinderea producției nu va fi problematică. „Frumusețea grăsimilor este că le puteți sintetiza fără biologie. Totul ține de chimie, permițând o eficiență excelentă la scară largă,” a adăugat Davis.

Această inovație alimentară ne apropie de un viitor în care hrana nu va mai depinde de agricultură convențională, reducând semnificativ impactul asupra mediului. Suntem pregătiți să ne adaptăm la un nou tip de hrană, unul mai sustenabil și ecologic? Numai timpul ne va spune.

Publicitate