Cercetătorul român Jurma: „Am putea ajunge să ne vaccinăm anual împotriva COVID”

Octavian Jurma, medicul și cercetătorul din Timișoara care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, a explică într-un interviu pentru GÂNDUL.RO importanța prioritizării vaccinării cadrelor didactice, în contextul redeschiderii școlilor.

Totodată, medicul epidemiolog atrage atenția asupra tulpinii africane, subliniind că „pandemia produce mai repede tulpini decât putem noi să le împiedicăm să se răspândească”, astfel încât, am putea ajunge să ne vaccinăm anual împotriva COVID-19.

Reporter: Din punct de vedere epidemiologic, putem ajunge să închidem din nou școlile?

Octavian Jurma: E foarte clară nevoia deschiderii școlilor, este clar ce avem de făcut, dar pandemia este cea care face regulile. Nu cred că suntem în situația în România să se închidă școlile ca în alte țări pentru că, din punct de veedere politic ar fi un dezastru, iar pandemia la noi este foarte puternic politizată.

Sunt măsuri luate mai degrabă din criterii politice decât epidemiologice. Chiar și revenenirea la indicatorul calculat standard este un lucru bun deoarece va muta localități din scenariul verde în cel galben, și astfel va scădea puțin riscul epidemiologic.

Reporter: Africa de Sud a oprit vaccinările cu serul de la AstraZeneca. Ne putem aștepta ca această tulpină să fie deja pe teritoriul țării noastră și dacă da, cum împiedicăm transmiterea ei?

Octavian Jurma: Avem un focar enorm de focar de tulpina africană în Austria, știm foarte bine că au fost niște români care au fost acolo și nu respectau regulile, iar probabilitatea ca aceștia să o aducă este mare.

Nu aș fi surprins ca într-o lună, două să secvențiem și tulpina africană, care este mult mai periculoasă, reinfectează cu mult mai multă ușurință oamenii care au fost infectați deja. Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să ne trezim cu un al patrulea val format din tulpina africană.

Singurul lucru prin care putem împiedica acest lucru este să avem o imagine foarte corectă a felului în care virusul circulă în România, și mai ales să testăm și să secvențiem tot ce intră în țară. Pandemia trebuie tratată ca un război, trebuie să alocăm resurse pe toate planurile, iar întreaga societate trebuie să se mobilizeze.

Reporter: Ce facem cu purtarea măștii după vaccinare? Auzim, din ce în ce mai des, întrebări „de ce trebuie să purtăm masca dacă ne vaccinăm”. Ce le spunem acestor oameni?

Octavian Jurma: Pandemia produce mai repede tulpini decât putem noi să le împiedicăm să se răspândească. Pe lângă vaccinare, trebuie să folosim și uneltele clasice: testare și izolare și trebuie să purtăm masca mult timp de acum înainte pentru că nu știm ce circulă.

Vaccinul ne protejează de tulpina curentă, de cea britanică care va deveni cel mai probabil dominantă în România în cursul lunii martie, dar nu și de cea africană. În cazul tulpinii africane, este alarmant numărul foarte mare de reinfectări, faptul că se reinfectează oameni care au trecut prin boală și au scăpat și s-ar putea să nu mai scape. Asta ce înseamnă.

Când tragi linie și le aduni pe toate înseamnă că va trebui să ne vaccinăm anual. Știm deja că pentru tulpina africană este nevoie de un nou vaccin. Era mult mai simplu să oprim pandemia cum s-a întâmplat în Noua Zeelandă, în Australia, când erau zeci sau sute de cazuri. Țările din Occident iau măsuri, inclusiv în Marea Britanie se testează enorm, s-a închis tot.

Aceste țări nu mai vor să treacă prin acel coșmar încă o dată cum se întâmplă în Africa de Sud sau Brazilia. Prin urmare, vor să închidă, să sterilizeze, să vaccineze și sunt convins că apoi vor acționa la fel de agresiv și timpuriu cum se acționează și în Australia și Noua Zeelandă”, a mai spus Octavian Jurma.

Întregul interviu îl puteți citi aici.

Publicitate