Un primar încălzește grădinița, școala, biserica și restul locuințelor cu apă geotermală

Astăzi a fost semnat contractul prin care primăria Șandra din județul Timiș va asigura producerea și distribuția energiei termice în localitate prin folosirea energiei termale. 

Primăria derulează un proiect prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) în ceea ce privește folosirea apei termale. Edilul Luchian Savu dorește ca apa să fie folosită, pentru început, la încălzirea instituţiilor publice din comună.

Potrivit acestuia, este vorba despre un proiect care constă în folosirea apei geotermale pentru încălzirea instituțiilor publice în primă fază, a ștrandului care urmează să se construiască anul viitor în comuna Șandra, iar apoi un foraj de captare a apei termale și un foraj de injecție a apei folosite.

Școala, grădinița, biserica și primăria se află pe o imensă pungă de apă fierbinte. Practic, într-o stație de transformare, apa vine de la 1300 de metri, la peste 90 de grade și încălzește agentul termic care ajunge apoi în calorifere.

“Proiectul constă în forarea a două foraje, unul de captare a apei termale la 1300 m adâncime și unul de injecție. Acest foraj va fi deservit de o stație de captare a apei termale și în imediata apropiere va fi un ștrand care va fi alimentat de forajul respective și încălzirea instituțiilor publice.” a explicat edilul comunei Șandra, Luchian Savu.

Investiția este de 4, 5 milioane Euro, din fonduri europene.

Publicitate