Sentință: Un primar UDMR trebuie să înlocuiască, cu denumirea în română, plăcuțele străzilor

Curtea de Apel București a respins ieri, 3 februarie, recursul primarului UDMR din comuna Ozun, județul Covasna, împotriva sentinței Tribunalului București prin care a fost obligat să respecte limba oficială de stat în cazul plăcuțelor cu denumiri de străzi din comună, informează siteul dantanasa.ro.

Tribunalul București a admis în data de 17 iulie 2020 acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, și l-a obligat pe primarul UDMR din Ozun, Raduly Istvan, să respecte limba oficială de stat și să înlocuiască toate plăcuţele cu denumirile străzilor de pe raza comunei Ozun.

În prezent, toate plăcuțele cu denumiri de străzi din comuna Ozun sunt inscripționate nelegal, cu încălcarea limbii oficiale de stat. Astfel, plăcuțele sunt inscripționate pe același nivel în limba oficială de stat și în limba minorității, limba maghiară, ceea ce constituie o încălcare a limbii oficiale de stat.

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) i-a solicitat primarului UDMR din Ozun să înlocuiască aceste plăcuțe inscripționate nelegal însă edilul a refuzat să respecte legea. ADEC l-a acționat în judecată pe edilul UDMR și a câștigat.

Sentința Tribunalului București pe scurt (detalii aici): „1. Respinge ca neîntemeiate excepţiile procesuale invocate de pârât. 2. Admite cererea de chemare în judecată. 3. Obligă pârâtul la înlocuirea tuturor plăcuţelor cu denumiri de străzi de pe raza Comunei Ozun inscripţionate în prezent în limba oficială de stat şi limba minorităţii, limba maghiară, pe acelaşi nivel, cu alte plăcuţe pe care denumirea străzii în limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra denumirii în limba minorităţii. 4. Obligă pârâtul să ramburseze reclamantei cheltuielile de judecată în valoare de 50 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. 5. Prezenta hotărâre poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, potrivit art. 20 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, conform art. 490 C.pr.civ. 6. Prezenta hotărâre se va comunica părţilor, în copie, conform art. 427 C.pr.civ. 7. Pronunţată astăzi, 17.07.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Raduly a formulat recurs împotriva sentinței Tribunalului București însă Curtea de Apel București nu i-a dat dreptate.

Decizia Curții de Apel București pe scurt (detalii aici): „Respinge recursul, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi 03.02.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei”.

Publicitate