”De ce se încuie controlorii singuri în cupeu?” – interpelarea lui Bulai către Ministrul Transporturilor

Deputatul USR Iulian Bulai, cel care de-a lungul timpului s-a aflat în centrul mai multor scandaluri media din pricina părerilor acestuia despre anumite subiecte, a avut o experiență deamăgitoare în momentul în care circula cu trenul, fapt pentru care l-a interpelat pe Ministrul Transporturilor de la acea vreme, Răzvan Cuc.

Obiectul întrebării la care deputatul Bulai nu-și găsea singur răspuns era ”De ce se încuie controlorii singuri într-un cupeu când trenul este supraaglomerat?”

În timp ce se transporta cu trenul spre domiciliu, din cauza aglomerării, a trebuit să călătorească în picioare, fapt care i-a trezit interesul de a lua Ministerul Transporturilor la întrebări.

Ca o paranteză, amintim că trenurile circulă în România de 167 de ani. Tot de atunci, ce să vezi, se circulă și în picioare, pe culuar, din cauza supraaglomerării. Milioane de persoane au mers cu trenul în felul acesta și nimeni nu s-a preocupat să ia la întrebări ministerul, până când, un ales al popurului a trebuit să pățească ”marea nenorocire” de a circula în acest fel.

Mai jos, întrebarea adresată de Bulai, lui Răzvan Cuc – Ministrul Transporturilor din acea vreme (mai 2017).

Începutul acestei luni a venit cu o nouă experiență dezamăgitoare din partea CFR Călători. Pe data de 4 mai, deși am așteptat 20 de minute să îmi cumpăr un bilet de la casă, a fost imposibil din cauza numărului mare de solicitări.

Ajuns în trenul InterRegio București – Suceava, am constatat că mulți călători și-au cumpărat bilete deși locurile fuseseră toate ocupate, astfel că, alături de aceștia, am ales că călătorim în picioare până se vor elibera dintre locuri pe traseu.

Însă alt lucru m-a uimit cu adevărat, iar aceasta este o practică pe care am tot observat-o în trenurile în care am călătorit spre Moldova. Deși trenul era supraaglomerat, controlorul și-a oprit un cupeu întreg de la clasa 1 doar pentru el și l-a încuiat cu un lacăt.

Se poate înțelege acest raționament în condițiile în care sunt locuri libere și vrea să își asigure lucrurile personale, dar în cazul în care există călători care au bilet plătit și stau în picioare mi se pare total lipsită de bun simț atitudinea angajatului CFR Călători.

Având în vedere aceste aspecte, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

De ce este necesară practica închiderii unui compartiment întreg pentru o singură persoană, iar călători cu bilet plătit să fie nevoiți să stea în picioare?

Nu este posibilă amenajarea unui spațiu (de exemplu, dulap) pentru lucrurile personale ale controlorilor, iar compartimentele să rămână deschise, atât pentru controlori, cât și pentru călători?

Raspunsul Ministerului Transporturilor îl puteți cici aici.

Publicitate