Proiect scandalos al Guvernului: prefectul va putea fi numit din rândul membrilor de partid

Guvernul a anunțat că se va schimba statutul prefectului și al subprefectului, în sensul în care acesta nu va mai avea obligativitatea de a fi înalt funcționar public ci va putea fi numit chiar din rândul membrilor de partid.

Premierul va putea numi prefecții din rândul membrilor de partid, fără ca aceștia să mai trebuiască să intre în rândul funcționarilor publici prin tot felul de aranjamente ca până acum.

Conform g4media.ro, proiectul de OUG, care modifică actualul Cod Administrativ, mai prevede și înființarea unui nou post, de secretar general al instituţiei prefectului, care este înalt funcționar public și asigură conducerea operativă a instituţiei.

Așadar, marea depolitizare cu care au defilat liberalii în campanie, este de fapt o politizare în toată regula, a celei mai importante fucții deținute de prefect, care este reprezentantul guvernului în teritoriu.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a confirmat, miercuri, după ședința de Guvern, că se va modifica statutul prefecților și subprefecților.

„Noi propunem Guvernului ca statutul prefectului și subprefectului să fie modificat și față de situația actuală să devină cu statut cu demnitate publică.

În Constituția României se specifică faptul că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Această situație este o ipocrizie și care va trebui să ia sfârșit.

Prefectul va deveni demnitar din înalt funcționar public. Avem voința Parlamentului din 2018 care a votat acest statut”, a spus Cseke Atilla.

Publicitate