După ce a comis-o, Orban încearcă să o dreagă: cere prefecților să amenajeze piețe exterioare

Premierul a discutat cu prefecţi şi cu primari, inclusiv cu primarul Capitalei, amenajarea de spaţii în exteriorul pieţelor din Bucureşti sau înfiinţarea de pieţe volante unde producătorii autohtoni să îşi poată vinde marfa.

Discuțiile vin după ce mai multe asociații și partide au spus că măsura nu se justifică și îi va afecta major pe producătorii și comercianții de produse naturale din România, notează stiripesurse.ro.

Prefecții din județe vor organiza ședințe cu primarii care au în administrare piețe agroalimentare, cărora le va cere să ia „măsuri urgente” pentru asigurarea accesului producătorilor autohtoni și organizarea de piețe volante, din dispoziția lui Ludovic Orban și Marcel Vela.

Astfel, piețele care au pereți rabatabili vor fi deschise, în vederea reducerii infecțiilor cu noul coronavirus (conform HG 935/05.11.2020).

Acolo unde piețele nu se pot deschide, mesele alocate producătorilor agricoli vor fi scoase în spațiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea piețelor, cu resticționarea accesului auto în spațiile respective.

Unde nu există nici această posibilitate primăriile vor trebui să organizeze piețe agroalimentare volante in aer liber pe alte amplasamente, anunțate în prealabil producătorilor agricoli autohtoni și cumpărătorilor, inclusiv prin comunicate oficiale.

Premierul a propus, subliniind că propunerea sa se referă la producătorii autohtoni, ca aceştia să poată vinde fie în spaţii exterioare amenajate în zona pieţelor, fie în pieţe volante, vinerea, sâmbăta şi duminica.

Publicitate