Salvamontiștii au testat un rucsac zburător! Un traseu de 2 ore a fost făcut în doar 2 minute – VIDEO

Salvamontiștii din Alba au testat recent un rucsac revoluționar care permite zborul, reducând dramatic timpul de intervenție în situațiile de urgență pe munte. În cadrul unui exercițiu organizat, un traseu de o oră și jumătate a fost parcurs în doar două minute, informează We Radio Sfântu Gheorghe.

Cu ajutorul acestui echipament performant, persoanele accidentate pe munte ar putea beneficia de primul ajutor în doar câteva minute. În cadrul testului, pilotul a decolat cu ajutorul rucsacului zburător și a ajuns rapid la victimă pe crestele montane.

„Persoana care se deplasează va avea o limită destul de serioasă a echipamentelor pe care poate să le ia cu el. Nu poate să transporte bolnavul, scopul principal fiind să ajungă cineva rapid pentru a acorda primul ajutor până ajunge fie elicopterul, fie echipajul terestru”, a explicat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu fabricanții echipamentului, au organizat testele la Alba pentru a evalua utilitatea și modul în care aceste dispozitive pot fi integrate în sistemul de urgență. „Normal că va dura până vom găsi soluții să avem astfel de dotări în țară”, a adăugat Arafat.

Salvamontiștii care vor utiliza jetpack-ul necesită o pregătire intensă. „Cursul care se face pentru a opera un astfel de aparat durează patru săptămâni, dar în primul rând e nevoie de o bună pregătire a salvatorului”, a explicat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont. Acesta a subliniat că salvatorii trebuie să fie bine pregătiți pentru a lucra în munte, să găsească locuri de aterizare și să acorde primul ajutor până la sosirea echipajelor de salvare.

Prețul unui astfel de aparat de zbor pornește de la 380.000 de lire. Jetpack-ul este deja folosit în Marea Britanie și Irlanda, demonstrându-și eficiența în intervențiile rapide.

Această inovație promite să îmbunătățească semnificativ timpii de răspuns în situațiile de urgență montane, oferind salvamontiștilor un avantaj considerabil în lupta pentru salvarea vieților.

Publicitate